Linda Smid
Naastenbegeleidster
Wie is Linda Smid?
Hallo, mijn naam is Linda Smit. Ik ben als ervaringsdeskundige opgeleid bij Elsden Training tot gecertificeerd familie counselor. Bij ‘Weg van verslaving’ ondersteun ik de familie, vrienden en andere bekenden door het naastenprogramma aan te bieden. De eerste sessie gaat het over de ziekte verslaving en in de andere sessies hebben we het vooral over jou: hoe kun jij jezelf staande houden? Als je de ziekte verslaving beter begrijpt en je hebt tips gekregen hoe jij o.a. je eigen grenzen beter kunt bewaken, heeft dat ook invloed op je dierbare verslaafde. Herstellen doe je samen!
Jaren geleden sloop het ‘monster verslaving’ heel stiekem ons gezin naar binnen. Het begon met wat blowen en ik dacht toen nog: ‘Ach, dat hoort bij pubergedrag en het waait wel weer over. Elke puber wil toch graag een beetje experimenteren met drank en drugs?’ Helaas ging het blowen over van iets vaker blowen naar dagelijks blowen en uiteindelijk was ook dit niet meer voldoende en werd er gegrepen naar zwaardere drugs. Het ‘monster verslaving’ had onze pubers in de houtgreep; ze konden niet meer zonder. Ze wilden wel stoppen, maar kwamen er zelf niet meer uit.
Als moeder maakte ik me destijds de hele dag zorgen over ze: Waren ze op school of niet? Hoe zouden ze straks thuis komen, onder invloed of niet? Met wie gingen ze om? Daarnaast voelde ik me vreselijk wanhopig en heel erg machteloos, want wat kon ik doen om het ‘monster verslaving’ te stoppen? Mijn hoofd maakte de hele dag overuren met gedachtes als: Wat heb ik verkeerd gedaan? Hoe had ik dit kunnen voorkomen? Wat zouden familie en vrienden hier allemaal van vinden? Wat als ze hun baantje kwijt raakten? Hoe komen ze aan het geld voor de drugs? Wat zou de volgende stap zijn? Wat als ze te veel gebruiken? Gaan ze hier dood aan?
Totdat wij thuis de schaamte voorbij waren en besloten om hulp te zoeken. Al snel vonden we een jeugdkliniek en nadat we uitvoerig gebeld hadden, werd er een intake gepland. Bij de intake werd duidelijk dat ook wij als ouders aan de bak moesten: het naastenprogramma voor ouders is verplichte kost.
In dit naastenprogramma konden wij ons verhaal kwijt en werd uitgelegd hoe de ziekte verslaving werkt. Ook gaven ze ons inzichten in hoe we onszelf staande konden houden. Dit heeft ons zoveel hoop en kracht gegeven, dat ik besloot om zelf familie counselor te worden.
Deze kennis en ervaring wil ik graag doorgeven aan anderen. Ik vind het ontzettend belangrijk dat naasten van een dierbare met de ziekte verslaving gezien én gehoord worden.
Na de jeugdkliniek hebben wij besloten om drie maanden lang een herstelcoach in de arm te nemen. Dit is samen met de kliniek de beste zet voor onze kinderen en voor ons gezin geweest. Zodra ze weer thuis komen, komen ze in dezelfde thuissituatie, dezelfde vriendengroep, dezelfde school, etc. De herstelcoach loopt met ze mee om ervoor te zorgen dat ze in herstel blijven en dat de kans op terugval zo klein mogelijk blijft. Alle situaties en vragen die opkomen, werden beantwoord ook voor ons als ouders. De herstelcoach sleepte ze van meeting naar meeting en zo kregen onze kinderen een waardevol nieuw netwerk van fellows en fella’s tot op de dag van vandaag. Herstellen doe je samen!