Verslaving en herstel

Verslaving is een complexe en verwoestende ziekte die talloze mensen over de hele wereld treft. In Nederland tellen we 2.000.000 mensen die lijden aan de ziekte verslaving, al deze mensen hebben gemiddeld 2 naasten, dit houdt in dat er in Nederland 6.000.000 mensen de ziekte van dichtbij meemaken met alle verschrikkingen die daarbij komen kijken. Dit is een enorme groep!

Waarom Weg Van Verslaving?

Kenmerken van verslaving

Verslaving is een chronische, terugkerende ziekte van de hersenen die wordt gekenmerkt door ongecontroleerd gebruik van een stof of gedrag ondanks schadelijke gevolgen. Deze stof kan variëren van alcohol en drugs, medicijnen (voorgeschreven), tot gedragingen zoals gokken, gamen, werken, seks en aandacht, internetverslaving of zelfs overmatig eten. Het gemeenschappelijke kenmerk van verslaving is het onvermogen om te stoppen ondanks het besef van de schadelijke gevolgen.

Verlies van Controle en Tolerantie

Kenmerken van verslaving omvatten een reeks gedragspatronen die voortkomen uit het dwangmatige gebruik van de stof of het gedrag. Ten eerste is er verlies van controle, waarbij mensen moeite hebben om hun gebruik te beperken en vaak meer consumeren dan ze van plan waren. Dit leidt vaak tot het verwaarlozen van verplichtingen en verantwoordelijkheden zoals op het werk, in het gezin, financieel en zorg voor het zelf. Tolerantie is een ander kenmerk, waarbij mensen na verloop van tijd steeds grotere hoeveelheden van de stof nodig hebben om hetzelfde effect te bereiken. Hierdoor neemt de schadelijkheid van het gebruik toe en worden mensen steeds meer blootgesteld aan de risico’s van overmatig gebruik. Verslaving wordt ook wel de ziekte van meer genoemd.

Craving en Ontwenningsverschijnselen

Craving, het intense verlangen naar de stof of het gedrag, is een veelvoorkomend kenmerk van verslaving. Het verlangen kan leiden tot obsessieve gedachten en het moeilijk weerstaan van de drang om toe te geven, dit gaat het rationele denken voorbij waardoor een verslaafd iemand niet meer logisch kan nadenken over de te maken/gemaakte keuze omtrent zijn of haar verslaving. Ontwenningsverschijnselen treden op wanneer iemand probeert te stoppen of te minderen met de stof of het gedrag. Deze symptomen variëren afhankelijk van de verslaving en kunnen variëren van fysieke ongemakken en angst tot stemmingswisselingen en emotionele schommelingen.

Oorzaken van Verslaving

Bij het ontstaan van verslaving spelen meerdere facetten een rol, het wordt beïnvloed door genetische, biologische, omgevings- en psychologische factoren. Genetische aanleg speelt een grote rol, omdat sommige mensen vatbaarder zijn voor verslaving vanwege hun genetica. De manier waarop het beloningssysteem in de hersenen reageert op bepaalde stoffen draagt bij aan verslavend gedrag. Omgevingsfactoren spelen ook een cruciale rol. Als iemand wordt blootgesteld aan een omgeving waar alcohol- of drugsgebruik wijdverbreid is, is de kans groter dat ze verslaafd raken. Stress, trauma en negatieve levenservaringen kunnen ook bijdragen aan verslaving, omdat mensen vaak naar verslavende stoffen of gedragingen grijpen als een manier om met deze problemen om te gaan. Psychologische factoren, zoals onderliggende psychische problemen zoals depressie, ADHD, persoonlijkheid problematiek of angst dragen ook bij aan het ontstaan van verslaving.

Herstel van verslaving

Herstel van verslaving op een volledig abstinentie gerichte wijze zoals wij bij Weg Van Verslaving hanteren houdt in dat de persoon volledig stopt met het gebruik van de verslavende stof of gedrag en streeft naar een leven zonder verslaving, dit is bij gedragsverslavingen anders maar ook hier kunnen we bij Weg Van Verslaving volledige abstinentie op toepassen (bijvoorbeeld eetverslaving, hierin gaat het om het abstinent zijn van the food of choice zoals bijvoorbeeld bepaalde boters of suikers welke de graving’s triggeren). Dit is vaak een uitdagend en langdurig proces. Het omvat veelal medische begeleiding, therapeutische interventies, begeleidingstrajecten en zelfhulpgroepen. Een belangrijk onderdeel van abstinentiegericht herstel is het opbouwen van een steunsysteem en het aanleren van gezonde coping-mechanismen om met triggers en verleidingen om te gaan. Mensen in herstel leren nieuwe vaardigheden en werken aan het herstellen van hun fysieke, mentale, spirituele en emotionele gezondheid. 

Nu contact opnemen

Ben jij of iemand die je kent op zoek naar een weg uit de verslaving? Bij Weg Van Verslaving begrijpen we de uitdagingen van herstel en bieden we persoonlijke ondersteuning om een vervullend leven te leiden. 

Herstel is meer dan stoppen met gebruiken; het gaat om persoonlijke groei, het overwinnen van angsten, en het bouwen van gezonde relaties. 

Balans in je herstel!

Balans is één van de sleutelwoorden van herstel. Volledige abstinentie, de veiligste en meest effectieve benadering van herstel, omdat het voorkomt dat de verslaving weer de overhand krijgt. Het vergt echter toewijding, bereidwilligheid, eerlijkheid, openheid van geest en doorzettingsvermogen in tijden dat de verslaafde persoon er allemaal even geen zin in heeft of het nut er niet van inziet. Herstel van Verslaving vergt eerst verandering waarna pas het inzicht komt. Herstel is niet voor degene die het nodig zijn maar voor degene die het willen! Je mooiste leven is binnen handbereik, wil jij weer oude hobby’s kunnen uitvoeren, wil jij weer oprecht kunnen lachen met de mensen die je dierbaar zijn, wil jij weer leuke dingen kunnen doen met deze mensen, wil jij een netwerk van leuke en gezonde mensen om je heen, wil jij jezelf weer in de spiegel kunnen aankijken met een gevoel van trots en eigenwaarde, wil jij weer in je kracht gezet worden en daarmee de dingen kunnen doen die je door verslaving niet meer deed? Dan is herstel iets wat bij jou past!

De Impact van Verslaving en de Weg naar Herstel

In conclusie is verslaving een slopende ziekte die mensen van alle leeftijden, achtergronden en levensstijlen treft. Het begrijpen van de kenmerken en het ontstaan van verslaving is essentieel om effectieve preventie, begeleiding en behandeling mogelijk te maken. Herstel op basis van volledige abstinentie biedt hoop aan degenen die getroffen zijn door verslaving, en ondersteuning en begrip vanuit de samenleving zijn cruciaal voor hun succesvolle herstel.

Doe de verslavingscheck!

Benieuwd naar jouw relatie met gewoonten en middelen? Neem de eerste stap naar zelfbewustzijn met onze Verslavingscheck. Een eenvoudige, maar krachtige zelfevaluatie om inzicht te krijgen.

Voor Jou, Door Jou: Neem de tijd voor zelfontdekking op jouw eigen tempo. 

Diepgaande Reflectie: Ontdek patronen en overweeg bewuste keuzes.

Een Stap naar Zelfbewustzijn: Zet de eerste stap op de weg naar persoonlijke groei.

Verslaving

VS

Herstel