Preventie

Het voorkomen van verslavingen

Waarom Weg Van Verslaving?

Preventie van verslaving

Preventie van verslaving, met name op het voortgezet onderwijs is van vitaal belang, omdat het de mogelijkheid biedt om jonge mensen te informeren, bewust te maken en uit te rusten met de vaardigheden die ze nodig hebben om verslaving te voorkomen. Het voorkomen van verslaving op jonge leeftijd is veel effectiever en kostenefficiënter dan het behandelen van verslavingsproblemen later in het leven.

Jongeren en Risicovol Gedrag

Jongeren (pubers) bevinden zich in een fase van hun leven waarin ze vaak worden blootgesteld aan nieuwe ervaringen en sociale druk. Dit is een kritieke periode waarin ze experimenteren met risicovolle gedragingen, waaronder het gebruik van alcohol, tabak, drugs en gedragingen zoals gokken en intensief gamen. Preventieprogramma’s zoals wij dat bij Weg Van Verslaving doen, hebben als doel jongeren bewust te maken van de risico’s en gevolgen van deze gedragingen, evenals het ontwikkelen van vaardigheden om deze verleidingen te weerstaan.

Educatie en Weerbaarheid tegen Verslaving

Educatie over verslaving in de klasomgeving biedt jongeren de nodige kennis over de biologische, psychologische en sociale aspecten van verslaving. Ze leren hoe verslaving hun hersenen beïnvloedt en hoe dit kan leiden tot afhankelijkheid en verslaving. Deze kennis stelt jongeren in staat om weloverwogen beslissingen te nemen en de gevaren van verslavende stoffen en gedragingen te begrijpen. Daarnaast moeten preventieprogramma’s jongeren helpen bij het ontwikkelen van de nodige weerstand tegen groepsdruk en verleidingen.

Vermindering van Stigma en Ouderlijke Betrokkenheid

Een enorm belangrijk onderdeel van preventie op het voortgezet onderwijs is het verminderen van het stigma rond verslaving. Het bevorderen van begrip en medeleven is cruciaal om jongeren aan te moedigen om hulp te zoeken als dat nodig is. Dit kan hen helpen om te begrijpen dat verslaving een ziekte is en dat mensen met verslavingsproblemen ondersteuning en behandeling verdienen, geen veroordeling. Ouders spelen ook een cruciale rol in het voorkomen van verslaving. Het is belangrijk dat zij de nodige informatie en hulpmiddelen krijgen om met hun kinderen te praten over verslaving en hen te ondersteunen in het maken van gezonde keuzes.

Interesse in preventie?

Ben jij of iemand die je kent op zoek naar een weg uit de verslaving? Bij Weg Van Verslaving begrijpen we de uitdagingen van herstel en bieden we persoonlijke ondersteuning om een vervullend leven te leiden. 

Herstel is meer dan stoppen met gebruiken; het gaat om persoonlijke groei, het overwinnen van angsten, en het bouwen van gezonde relaties. 

Structurele Toepassing en Up-to-Date Kennis

Om preventieprogramma’s effectief te maken op voortgezet onderwijs is het belangrijk dat ze structureel toegepast worden en de ontwikkeling van wetenschap en zienswijze van de ziekte verslaving up to date blijft in deze programma’s. Dit is precies waar wij als Weg Van Verslaving instappen, onze zienswijze is gebaseerd op de nieuwste kennis en wetenschap van verslaving in combinatie met ervaringsdeskundigheid.

Investeren in de toekomst

Preventie van verslaving op voortgezet onderwijs is enorm van belang. Het biedt jongeren de nodige kennis en vaardigheden om verslaving te voorkomen en gezonde keuzes te maken. Door vroeg te investeren in preventie, leggen we de basis voor een gezondere en gelukkigere toekomst, niet alleen voor individuen maar ook voor de samenleving als geheel. Het is een belangrijke investering in de toekomst.

Doe de verslavingscheck!

Benieuwd naar jouw relatie met gewoonten en middelen? Neem de eerste stap naar zelfbewustzijn met onze Verslavingscheck. Een eenvoudige, maar krachtige zelfevaluatie om inzicht te krijgen.

Voor Jou, Door Jou: Neem de tijd voor zelfontdekking op jouw eigen tempo. 

Diepgaande Reflectie: Ontdek patronen en overweeg bewuste keuzes.

Een Stap naar Zelfbewustzijn: Zet de eerste stap op de weg naar persoonlijke groei.

Nieuwste media

Heeft u nog
vragen?

Wij staan voor je klaar!